Методичні та теоретичні основи управління споживчим кредитом (2013)
На нашу думку, під споживчим кредитом слід розуміти, кредит, що надається фізичній особі банківською установою в національній валюті в готівковій або безготівковій формі та направлений на споживчі цілі, а саме придбання споживчих товарів та послуг. Головна ціль споживчого кредитування − створення передумов для зростання кількості поточних рахунків населення в банках як джерела безкоштовних для банків грошових коштів, що можуть бути використані на цілі поточного кредитування у межах залишку на рахунку. На сьогодні, в Україні існує низка проблем які гальмують розвиток цього виду кредитування сьогодні. Ці проблеми є як макроекономічними, тобто, пов’язані із станом економіки країни в цілому, так і мікроекономічними, тобто, труднощі пов’язані з діяльністю безпосередньо комерційних установ. Однією такою проблемою споживчого кредитування в Україні залишається висока вартість кредитів для фізичних осіб. Мінімізація ризиків банківського споживчого кредитування має здійснюватися силами самих банків шляхом застосування активних методів впливу на ймовірність неповернення позик і відсотків за ними у бік зменшення. У ході роботи було обгрунтовано, що необхідною умовою розвитку банківського споживчого кредитування є інформаційне забезпечення, а саме: внутрішня інформація бухгалтерсього обліку (фінансового, управлінського та статистичного характеру) та зовнішня економічна інформація ( фінансового, макроекономічного та статистичного характеру). Процес споживчого банківського кредитування можна розділити на декілька етапів, основними з яких є: підготовка кредиту, структурування та обслуговування кредиту. Вважаємо, що на етапі підготовки кредиту вдосконалення потребує етап оцінки фінансового стану позичальника, як за кількісними так і за якісними ознаками, вдосконалення кредитного скорингу, шляхом розширення кількості факторів, особливо якісних. Для ефективного управління кредитами банк повинен мати ефективну структуру управління, яка обовязково повинна включати власний механіз по роботі з проблемними споживчими кредитами та попередженню їх виникнення.
ЗМІСТ
1 Споживчий кредит, його сутність та види 2 Організаційне, інформаційне та нормативне забезпечення споживчого кредитування в Україні 3 Дослідження механізму управління споживчим кредитуванням банками України
Таблиця – Динаміка кредитів наданих фізичним особам банками України за період за період 01.01.2008 -01.01.2013 рр., млн.грн Таблиця – Динаміка наданих кредитів станом за період 01.01.2008 – 01.01.2013 рр., млн. грн Рисунок - Організаційна структура кредитної функції банку Рисунок – Стандартна форма кредитного договору
!!! Якщо у Вас виникла помилка при завантаженні роботи - зв'яжіться з автором !!! ↑↑↑ Контактні дані ↑↑↑